Paket Turlarda Sigorta Zorunlu Oluyor

Sigorta sektörünü etkileyecek önemli bir adım daha atıldı. 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda yapılan değişiklik ile paket turların sigortalanması zorunlu oluyor.

Mevcut düzende sadece paket turlar sigortalanırken, yeni yasa ile birlikte otelden uçak biletine kadar her tatil ürününü kapsayacak. İnternet sitelerinde ise doğrulama linki zorunlu olacak. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) üye 10 binden fazla acente de mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak. Tüketici otel ya da uçak biletinde bir mağduriyet yaşarsa parasını sigortadan alacak. Tüketiciyi zor durumda bırakan acentenin belgesi ise askıya alınacak.

Yeni yasa kaçak ve sahte acentelerin de önüne geçecek. İnternet üzerinden satış yapan kaçak acente bilişime kapatılacak. Mevcut yasaya göre kaçak acenteye idari para cezası veriliyordu. Yeni yasa ile bu adli para cezasına çevrilecek. Ortalama 20 bin TL olan bu cezanın ödenmemesi halinde para cezası hapis cezasına çevrilerek suç da kişinin adli siciline işlenecek. İnternet sitesinin yasal bir seyahat acentesine ait olup olmadığının görünmesi için doğrulama linki zorunluluğu da geliyor. Tüketici bu linki görmezse sitenin sahte olduğunu bilecek. Doğrulama linki TÜRSAB tarafından verilecek. Bu sistem için ciddi bir altyapı yatırımı yapan TÜRSAB, tüketiciyi bilinçlendirmek için kamu spotları hazırlıyor.