Avrupalı Sigortacılar Değişen Sigorta İklimine Uyum Sağlıyor

Mayıs ayının sonuna doğru Londra’da düzenlenen yıllık Avrupa Sigorta Zirvesi’nin ardından Moody’s, sektörü etkileyen bir dizi trendin altını çizdi.

Moody’s tarafından yapılan açıklamaya göre, konuşmacılar büyümenin yavaşlamasını uzun süredir devam eden düşük faiz ortamı ve teknoloji kaynaklı değişimin Avrupa’daki şirketleri daha verimli olmaya zorlamasına bağlıyor. Verimliliğini artırmaya çalışan şirketler ise müşterilerin daha basit ve daha rahat bir sigortacılık için taleplerini dikkate alarak, değer zincirinin çeşitli kısımlarında teknolojinin daha yaygın bir şekilde benimsenmesi için çaba gösteriyor. 

2019 Avrupa Sigorta Zirvesi’nde hayat sektörüne etkisi oldukça muhtemel bir senaryo olan, Brexit’te anlaşma sağlanamaması durumunun olası etkileri de tartışıldı. Brexit’in anlaşmayla sonuçlanmamasının İngiltere ekonomisini zayıflatma ve hayat sigortası taleplerine etki ederek kârlılığı düşürme ihtimalini tartışan konuşmacılar, “Brexit, sektörün finansal istikrarı için başka bir risk kaynağıdır. Sigortacılar, değeri olumsuz yönde etkilenebilecek varlıklara sahip olmaları nedeniyle risklerle karşı karşıya kalıyorlar.” görüşünü savundular. 

Çevresel risklerin hem yatırım hem de yatırım faaliyetlerini etkilediğini belirten panelistler, aynı zamanda sigorta şirketlerinin karşı karşıya olduğu Çevresel, Sosyal ve Yönetim (ESG) risklerini tartıştılar. Insurtech’lerin ve siber sigortanın yükselişinin endüstri için sunduğu fırsat ve zorluklar hakkında Moody’s, “Siber sigorta piyasasında, risklerden biri fiyat ve model oluşturulmasında ihtiyaç duyulan hasar verilerinin ve diğer bilgilerin göreceli olarak eksilmesidir.” açıklamasını yaptı.