En Fazla Poliçe Trafik ve BES’te

HDI Sigorta’nın İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle yürüttüğü araştırmaya göre trafik, BES, kasko ve sağlık en fazla sahip olunan sigorta türleri. Yüzde 25 oranı ile en fazla trafik sigortası yaptırılıyor, bunu yüzde 23’lük pay ile BES izliyor.

Tüketiciler en fazla trafik sigortası yaptırıyor. Trafiği, sırası ile kasko, sağlık, zorunlu deprem sigortası ile bireysel emeklilik izliyor. HID Sigorta’nın İstanbul Üniversitesi İstatistik Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle yürüttüğü ‘Sigorta ve Sigortalılık Algısı’ araştırmasının sonuçları İstanbul Üniversitesi binasında bir toplantı ile açıklandı. Araştırma, toplumun sigortaya bakış açısı ve beklentilerini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, trafik sigortası, BES, kasko, sağlık ve DASK en fazla yaptırılan sigortalar. Sayısal verilere göre Türkiye’de yüzde 25 oranı ile en fazla trafik sigortası yaptırılıyor, bunu yüzde 23’lük pay ile BES, yüzde 13’lük payla kasko sigortaları takip ediyor. Araştırmaya katılanlardan 25-34 yaş aralığında sigorta sahibi olanların oranı yüzde 58’e geriliyor, 35-44 yaş arasında ise bu oran yüzde 74’e yükseliyor.

Bireylerin sigorta yaptırmasında temel motivasyon ‘güvence’ olarak ortaya çıkıyor. Sigorta türlerine göre sigorta yaptırma nedenlerinde bazı farklılıklar ortaya çıkıyor. Kasko, hayat, sağlık sigortalarında ‘garanti altına almak’ duygusu yatarken; BES’te, ‘kendini güvence altına almak, birikim’ ağır basıyor, trafik, zorunlu deprem sigortasında ise ‘zorunluluk, önlem alma’ algısı ağır basıyor. Araştırmaya göre halihazırda sigortası olanların yüzde 69’u gelecek bir-iki yıl içinde yeni bir sigorta yaptırmayı ya da mevcut sigortalarını devam ettirmeyi düşünüyor. Herhangi bir sigortası olmayanlar arasında sigorta yaptırma eğilimi ise yüzde 20.

ARAŞTIRMADAN ÇARPICI SONUÇLAR

  • Altın, vadeli TL hesabı en çok kullanılan yatırım araçları. Bunları dolar, euro, gibi döviz araçları takip ediyor.
  • Sigorta kelimesi zihinlerde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve güvence, teminat, garanti kavramlarıyla yer ediyor.
  • Sigortası olanların yüzde 69’u yeni sigorta yaptırmayı ve mevcudu devam ettirmeyi düşünüyor. Sigortası olmayanların sigorta yaptırma eğilimi ise yüzde 20’lerde.
  • Sigorta yaptırmama nedenlerinin başında ihtiyaç olmaması ve ekonomik nedenler geliyor.
  • Yaptırılması düşünülen sigortaların başında sağlık, BES, hayat sigortası geliyor.
  • 25-34 yaş arası gençlerde sigorta türlerini sayanların oranı düşüyor.
  • Dini inancının gereklerine göre yaşayanlar arasında sigorta sahibi olmamam oranı yüksek.
  • 25-34 yaş arası gençlerde sigorta türlerini sayanların oranı düşüyor.
  • Dini inancının gereklerine göre yaşayanlar arasında sigorta sahibi olmamam oranı yüksek.