Kıdem Tazminatında BES Reformu

Gerçekleştirilmesi planlanan yapısal reformlar sonucunda, kıdem tazminatı ile BES’in entegre edilmesi ve kıdem tazminatı fonunun otomatik katılım çatısı altında toplanması hedefleniyor.

2019 yılında, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yapılması planlanan düzenlemeler, “Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları” programında en önemli yapısal reformlardan biri olacak gibi görünüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak konuyla ilgili yaptığı açıklamada Kıdem Tazminatı Reformu kapsamında, kıdem tazminatı ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nin entegre edileceğini ve bir fon oluşturulacağını söyledi. Çalışanların kıdem tazminatı karşılığı olarak, işverenin her bir çalışan adına ödemede bulunmasının ve bu ödemelerin BES ile entegre edilmesinin planlandığını belirtti. Albayrak, bu ödemelerin kıdem tazminatı fonunda çalışan bazında toplanacağını da açıkladı.

Kıdem tazminatı fonunun, otomatik katılım çatısı altında toplanması ve böylece zorunlu hale gelmesi bekleniyor. Ancak, zorunluluğun emekliliğe kadar mı, yoksa belirli bir süre ile mi sınırlanacağı konusunda herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Otomatik katılım kapsamında şimdiye kadar 98 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaşıldığını dile getiren Albayrak, yeni yapılandırma ile beraber kıdem tazminatı ve gönüllülük esaslı Bireysel Emeklilik Sistemi’nin de dahil edilmesi ile birlikte, 5 yılda ulaşılacak toplam fon birikiminin 500 milyar liraya ulaşacağı, böylelikle elde edilecek toplam fon büyüklüğünün, milli gelirin %10’unun üstüne çıkacağını öngördüklerini sözlerine ekledi.