BES’te Getirilerin Altın Yılı

Alternatif yatırım araçlarına göre daha iyi performans sağlayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kuruluşundan bugüne en iyi yıllarından birini 2019’da yaşayarak katılımcılarını sevindirdi.

Yatırımcıların sürekli kafasını kurcalayan, BES getirileri ile ilgili 2019 yılında rahatlatıcı gelişmeler oldu. Tüm fon gruplarında enflasyonun bir hayli üzerinde getiri sağlayan BES fonları, katılımcıları rahatlattı.

Türk Lirası Cinsinden Kamu Borçlanma Senetleri, Likit, Değişken, Hisse Senedi, Yabancı Para Cinsinden Kamu Borçlanma Fon Grupları verileri ile yapılan analizlerde, 2019 yılının 11 ayında, en az getiriye sahip fon grubu bile, enflasyonun %50 üzerinde getiri sağladı. 

Yılbaşına oranla, en büyük fark yaratan Hisse Senedi fon grubu, enflasyon korumalı bir yatırım aracına göre 2.5 kat düzeyinde getiri sağlandı. Hisse senedi fonlarını, kamu borçlanma araçları fon grubu takip etti. Kamu borçlanma araçları fon grubunda enflasyonun 2.1 katı getiri elde edildi. Bu sayede 2018 yılında oluşan düşük getiriler giderilmiş oldu. Enflasyon karşısında, değişken fonlar 1.9 kat ve likit fonlar ise 1.8 kat bir getiri yarattılar. En az getiri sağlayan fon grubu olan yabancı para cinsinden kamu borçlanma senetleri bile, enflasyonun 1.5 katı getiri ile 2019 yıl sonuna giderken, BES katılımcılarının yüzünü güldürdü.

BES ortalama fon getirilerine bakıldığında da, 2019’un ne kadar iyi geçtiği görülebiliyor. 2019 yılının 11 ayında, enflasyonun %11 olduğu dönemde, BES ortalama fon getirisi, %21.2 olarak gerçekleşti. Yani BES ortalaması, neredeyse enflasyonun iki katı kadar kazandırmış oldu. 

Diğer yandan alternatif yatırım araçları ile karşılaştırıldığında da, BES fonlarının yine çok daha iyi performans sergilediği görülmekte. Örneğin; BİST–100 endeksi sene başından bu yana %17.1 oranında artarken, hisse senedi fonlarındaki artış %27.6 seviyesinde gerçekleşti. Benzer şekilde; döviz sepeti endeksinin 11 aylık getirisi %6.9 iken, yabancı para cinsinden borçlanma senetlerinde %17.1 oranında getiriye ulaşıldı.

Hem tüm fon gruplarının pozitif reel getiriye sahip olması, hem de enflasyona oranla en az %50 oranında daha fazla getiri sağlaması göz önüne alındığında, sistemin kuruluşundan bugüne kadar geçen 16 yıllık dönemde, en iyi yıllardan birinin 2019 olduğu rahatlıkla söylenebilir.