Tarımda Sigorta Bilinci Artmalı

ANSAD Başkanı İbrahim Düzenli tarımda sigorta yaptırma oranının düşük olduğuna dikkat çekerek tarımda sigorta bilincinin artması gerektiğini söyledi.

ANTALYA Sigorta Acenteleri Derneği (ANSAD) Başkanı İbrahim Düzenli, Antalya’da yaşanan fırtına, hortum gibi doğa olaylarının tarımsal sigortalılık oranının düşük olduğu gerçeğini ortaya çıkardığına dikkat çekti. Tarımda sigorta yaptırma bilincinin artması gerektiğini belirten Düzenli, “Hem sigortalılık oranlarının artması hem de mağdur olan çiftçilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesi açısından sigortalılık oranının ve bilincinin artması gerekiyor.” dedi.

Sigortalılık oranının artmamasının başında ekonomik nedenler geldiğini ifade eden Düzenli, sigortalılık oranının artması ve prim tahsilatında yaşanan sıkıntıların önüne geçmek amacıyla üreticinin ürününü belgeli olarak sattığı anda ürününün belli bir oranının pirim karşılığı olarak Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından belirlenen hesaba yatırılması gerektiğini söyledi. Düzenli, “Bu sayede üreticinin prim ödeme yükü üzerinden gideceğinden üretici acentesine giderek poliçesini yaptırabilir.” dedi. Düzenli, poliçe satışına aracılık eden acenteler ve aracılara yeterli bilgi ve donanıma sahip olabilmeleri ve bir düzenin sağlanması, merdiven altı sigortacılığın önlemesi amacıyla kişiye özel fotoğraflı TARSİM aracısı belgesinin verilmesi ve gerekliliğine değindi. Düzenli, “Bu belgenin poliçe yapılırken gösterilmesi de zorunlu kılınmalı.” diye konuştu.