Tüm Detaylarıyla “Hayat Eve Sığar Uygulaması”

Sağlık Bakanlığı koronavirüs tedbirleri kapsamında önlemler almaya devam ederken bir yandan da vatandaşların etrafındaki olası virüs tehlikesini fark edebilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda hayata geçirilen son uygulama ise “Hayat Eve Sığar” uygulaması oldu.

Hayat Eve Sığar Uygulaması Nedir?

Bu uygulama üzerinden vatandaşlar kendilerine yakın bölgelerdeki son durumu görebiliyor. Etraflarında ne kadar risk olduğu bilgisine ulaşan kişiler aynı zamanda online koronavirüs testini de yine uygulama üzerinden yapabiliyorlar. Uygulamada yer alan detaylar şöyle:

  • Risk Bölgeleri
  • Aile Takibi
  • Covid-19 Testi
  • Günlük koronavirüs tablosu
  • Harita üzerinde hastane, eczane, metro ve metrobüs durakları

Hayat Eve Sığar Uygulaması Nasıl İndirilir?

Uygulama App Store ve Google Play üzerinden indirilebiliyor. Uygulamayı indirdikten sonra indiren kişilerden cep telefonu numarası isteniyor. Cep telefonu numarası girildikten sonra buraya gönderilen kod, uygulamaya girilerek uygulama aktif hale getiriliyor.

Hayat Eve Sığar Uygulaması Nasıl Çalışır?

“Hesabın Doğrulandı” mesajını gördükten sonra “Konum Servislerini Aç” seçeneğine dokunun ve devam edin. Bir sonraki adımda da Bluetooth servisini aktif hale getirin.  Tüm bu ayarları yaptıktan sonra sağlık durumunuza ilişkin sorulan soruları yanıtlayın. T.C. Kimlik No, Baba Adı ve Doğum Yılı bilgilerinizi eksik bir şekilde verip kaydınızı tamamladıktan sonra, bölgenizin risk durumunu görebilirsiniz.

Uygulama, her gün kullanıcılara sağlık durumunu soruyor. Kullanıcılar, “ailem” bölümüne dahil ettikleri kişilerden herhangi biri pozitif ya da temaslı ise uyarılıyor. Aktif olan Bluetooth servisi sayesinde kullanıcıların dışarıda karışılaştığı birisi pozitif çıkarsa “şu gün şu saatte pozitif birisiyle karşılaştınız.” şeklinde uyarı veriyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan uygulama ile ilgili şu açıklama yapıldı: “Uygulama, yakın sürede riskli alanlarda dolaşan ve başkaları ile çok fazla temasta bulunan kişiye risk puanı verecek ve o kişiyi gerekirse teste gönderecek, hatta uygulamaya eklenmiş arkadaşları varsa riski yüksek çıkan arkadaşları ile ilgili de uyarı verecek. Test yapılıp negatif çıkarsa, riski sıfırlayacak. Uygulama ile bulunduğunuz bölgedeki enfekte hasta yoğunluğunu da görebiliyorsunuz. Aile ve yakın görüştüğünüz herkese yükletme gayretinde olunursa faydası çok olacaktır. Ayrıca izolasyon altında bulunanların yüklemesi kaçınılmaz. Herkesin bu uygulamayı yükleyerek kullanmaya başlaması birçok şeyin takibini, hastalık sonrasındaki temas zincirinin kolayca bulunmasını sağlayacaktır.”