Bina Tamamlama Sigortası

İstanbul Kartal’da çöken binanın ardından kentsel dönüşümde yasal düzenleme yapıldı. Kentsel dönüşüm kapsamında iş alan firmalar, ruhsat öncesinde bina tamamlama sigortası yaptıracak. Müteahhit inşaatı bitiremezse devreye sigorta girecek. Sigortacı anlaşma gereği ya tüketiciye ödediği parayı yasal faiziyle birlikte ödeyecek ya da inşaatı tamamlattırıp, tüketiciye konutunu teslim edecek.

Maketten satış dönemini kapatacak yeni düzenleme ile müteahhitlere, bina yapım bedelinin yüzde 10’unu teminat olarak ortaya koyma ya da zorunlu olarak bina tamamlama sigortası yaptırma yükümlülüğü getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da hemen hemen her platformda bina tamamlama sigortasının önemine dikkat çekip, sigortanın yaygınlaşması gerektiğinin altını çiziyor.

Düzenleme, sigorta şirketine önce müteahhidi mali açıdan inceleme ardından da inşaat süresi boyunda hem müteahhidi hem de inşaatı denetleme gibi ağır bir sorumluluk getiriyor. Ancak sigortacılar hem böyle bir yükün altına girmekten hem de teminat bulamamaktan çekiniyor.

Öte yandan sigorta şirketinin inşaat şirketini, mali yapısından tutun da projesine kadar incelemesi ve risk değerlendirmesi yapması müteahhidin de işine gelmiyor. Çünkü müteahhit açısından hem sigorta şirketinin inceleme sonrası olur vermemesi hem de maliyeti artıracak ek tedbirler talep etmesi sorun oluşturuyor.

Bina tamamlama sigortası aslında dünyada uygulanan bir sistem. Uygulamalarında da bizdeki gibi ya tüketicinin ödediği para ya asal faizi ile birlikte sigorta şirketi tarafından geri ödeniyor ya da sigorta şirketi binayı tamamlayıp, tüketiciye teslim ediyor. Türkiye’de ise 2014 yılında, yeni Tüketici Kanunu ile birlikte uygulamaya girdi. Yani aslında uygulama 5 yıldır var ama ne sigorta şirketleri bina tamamlama sigortası yapmaya yanaşıyor ne de müteahhitler sigortayı yaptırmak istiyor.